Tervetuloa Nojosniemen tilalle!

Olemme Olli ja Mari ja viljelemme Nojosniemen luomutilaa, joka sijaitsee Laukaan Nojosniemessä Leppäveden rannalla noin 15 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta. Tilamme on kasvi- ja marjatila ja pääsatokasvejamme ovat härkäpapu, kaura, hamppu ja tyrni. Lisäksi meillä on Muuramessa puutarha, jossa kasvaa päärynäpuita, mustaherukkaa ja vadelmaa sekä pieniä eriä muita marjakasveja, kaikki luomua ilman muuta. 

Nojosniemen tilan sukupolvenvaihdos toteutui syksyllä 2015 ja vuoden 2016 alussa hakeuduimme luomuvalvontaan ja aloitimme tilalla luomuviljelyn. Luomuun siirtyminen oli meille itsestään selvä asia. Meille on tärkeää, että ruoka on puhdasta eli viljellään ilman torjunta-aineita, se kasvaa Suomessa ja koko ketju pellosta pöytään on ympäristön näkökulmasta ekologinen. Oma viljelymme perustuu viljelykiertoon eli kasvien vuorotteluun, maan muokkauksen minimointiin, kasvipeitteisyyteen sekä kerääjäkasveihin. Tällä tavalla voimme vaikuttaa maan kasvukuntoon joka parantaa hiilensidontaa ja ehkäisee ilmastonmuutosta. 

Luomuviljely pitää yllä biodiversiteettiä eli elollisen luonnon lajirunsautta. Torjunta-aineettomuuden ja viljelykierron ansiosta tilalta löytyy aina kukkivia peltoja, hedelmäpuita ja marjapensaita, jotka tarjoavat turvallisia paikkoja ja monipuolista ravintoa läpi kesän pölyttäjille ja hyönteisille. Nykyiseen luomuviljelykokonaisuuteemme kuuluu noin 64 hehtaaria. Ostamalla luomutuotteitamme, teet ekologisen valinnan ja samalla mahdollistat maaseudun elinvoimaisuutta.

Nojosniemen tila, luomuviljelijät Olli Häkkinen ja Mari Nikonen. Kuva: Maaseudun Tulevaisuus / Petri Blomqvist
Nojosniemen tila, luomuviljelijät Olli Häkkinen ja Mari Nikonen. Kuva: Maaseudun Tulevaisuus / Petri Blomqvist

Tilan historiasta

Nojosniemen tila ollut olemassa ainakin 150 vuotta, tilalta löytyy kartta peltoineen vuodelta 1870. Ollin isoisoisä Erik Häkkinen osti tilan vuonna 1932 pojalleen Onnille, joka kaatui pian sodassa ja tila siirtyi tämän johdosta nuoremmille veljeksille Reino ja Lauri Häkkiselle. Reino myi osuutensa tilasta Ollin papalle Laurille ja hänen vaimolleen Sisko-Maijalle 1950. Tilalla oli lypsykarjaa vuoteen 1965 saakka, jonka jälkeen tila on toiminut kasvinviljelytilana. 

Sisko-Maija kiinnostui ravintorikkaasta ja useita terveyshyötyjä sisältävästä tyrnistä ja hänen puutarhaharrastuksensa innoittamana tilalle ostettiin ensimmäiset tyrnipensaat 1980-luvulla. Näistä samoista pensaista lisätyt pistokkaat kasvavat ja tuottavat edelleen tyrniä Nojosniemessä. Kiitos hänen hyvän lajikevalinnan, tyrnimme ovat vähäpiikkisiä ja miellyttävän makuisia. Ollin vanhemmat Tapani ja Katriina Häkkinen jatkoivat perinteistä viljelyä vuodesta 1980-2015 saakka.

Viljelytarinamme alkoi puutarhasta

Vanhempani Pirjo ja Heikki Nikonen halusivat luopua Muuramessa sijaitsevien peltojensa viljelystä ja pelloille piti keksiä uutta käyttöä. Halusin viljapeltojen tilalle puutarhakasveja ja keväällä 2014, kun olin vielä äitiyslomalla omasta työstäni, hankin 150 päärynäpuuta, 200 mustaherukka- ja 300 vadelmapensasta ja aloitin kaivamisen. Sain kuulla monta kertaa kehotuksen tilata kaivinkone kaivamaan kuopat, mutta kaivoin kaikki istutuskuopat itse lapiolla kuoppa kerrallaan hyvään ja multavaan peltomaahan sillä aikaa kun kuopuksemme nukkui päiväunia pellonreunalla vaunuissa. 

Halusin puutarhan olevan luonnonmukaisesti viljelty, joten suoritin tarvittavan luomututkinnon. Luomututkintoa varten tuli laatia viljelykiertosuunnitelma noin 50 hehtaarin tilalle. Koska puutarha oli tätä tarkoitusta varten liian pieni, oli luontevaa laatia suunnitelma Nojosniemen peltolohkoille, vaikka tässä vaiheessa ei ollut varmaa, että Ollista on tulossa lähivuosien aikana Nojosniemen tilan uusi isäntä. Kun sukupolvenvaihdos Nojosniemessä toteutui syksyllä 2015, oli viljeltävät kasvit ja viljelykiertosuunnitelma valmiina luomuun siirtymiseksi. Kun Olli suoritti myös tarvittavan luomututkinnon, pääsimme hakeutumaan luomuvalvontaan ja aloittamaan luomuviljelyn Nojosniemessä. Muuramessa sijaitseva puutarhamme on nykyisin osa Nojosniemen tilan viljeltävää kokonaisuutta.

Tarina tuotteiden takana

Kun kylvöt oli toteutettu viljelykiertosuunnitelmien mukaisesti, alkoi mietintä mitä tulevalle sadolle tehdään. Ensin pakkasimme kokonaisia härkäpapuja ruskeisiin paperipusseihin myimme niitä erilaisissa tapahtumissa. Ensimmäiset pussimme saimme myyntiin paikalliseen Citymarkettiin. Sanoin Ollille, että haluan härkäpavusta rouheen, joka on nopeaa ja helppoa käyttää arkiruoanlaitossa. Kun Olli keskittyi miettimään miten valmistamme rouhetta, samaan aikaan mietin, että tarvitsemme jotain muuta ruskean paperipussin tilalle. Muutaman illan ja yön visioinnin sekä lyijykynällä piirrettyjen luonnospakkausten jälkeen syntyi Hevihärkä härkäpaputuotteet johon kuuluu kokonaisten luomuhärkäpapujen lisäksi härkäpapurouhe. Lisäksi meiltä saa härkäpapujauhoa. Härkäpapu on erinomainen typensitojakasvi, joka sisältää reilusti proteiinia ja on monikäyttöinen kasviproteiini ruoanlaitossa.  

Business controllerin kokemukseni auttoi visioiden luomisessa kuinka tilaa kehitetään, mitä kasveja viljellään ja kuinka ne tuotteistetaan. Ollin koneinsinöörin osaaminen mahdollisti oman tuotantokoneiston rakentamisen ja viljelyn toteuttamisen visioiden pohjalta. Näin päästiin liikkeelle ensimmäisellä tilan omalla tuotteella. Mielessäni oli alusta saakka myös oma kauratuote luomuna ja Kaura Jyvänen saatiin valmiiksi keväällä 2020. Kun teemme tilallamme kaiken itse, ideat pääsevät tuotantoon siinä järjestyksessä kun Olli ehtii muilta tilan töiltä visioita toteuttaa. Joskus se vaatii jonkun uuden koneen kehittämistä ja toisinaan vanhojen virittämistä. Meillä tämä meneekin niin, että ideani jälkeen minun pitää malttaa odottaa, että muut pakolliset kauden mukaiset työt on tehty, jonka jälkeen Olli rakentelee tallissa ja tuo minulle keittiöön testattavaksi pussillisen toivomaani tuotetta. Keittiössä kokeilujen jälkeen Olli palaa yhä uudestaan takaisin talliin tekemään viimeisiä virityksiä, kunnes lopputulos on halutun mukaista. Sen jälkeen luonnostelen miltä tuotteen pakkaus voisi näyttää ja selvittelen tarvittavat asiat lopputuotteen näkökulmasta. Voi sitä riemua, kun kaiken ponnistelun jälkeen saamme aikaiseksi jotain uutta. Luomu Hevihärkä härkäpaputuotteiden lisäksi meiltä saa luomuhampunsiemeniä, luomu Kaura Jyvästä, sekä luomulupiinijauhoa, jotka kaikki ovat myös gluteenittomia. Tavoitteenamme on kokeilla joka vuosi jotain uutta, jotta saamme kokemusta kasvista ja sen soveltuvuudesta luomuviljelyyn peltolohkoillamme.